woensdag 27 mei 2009

Bigwobber Benefiet


11 juni benefiet voor een transparante overheid

powered by: BigWobber.nl, Stichting Vrijschrift, Open Innovation Capital


17:30 – laat, Pickup Club, NDSM-werf, tt Neveritaweg 15, 1033 WB Amsterdam

Betaal 10 euro entree voor het volgende programma en drink en eet voldoende – want de opbrengst van de entree gaat naar de stichting Vrijschrift, evenals de opslag op de drankjes en hapjes. Zodat zij de proceskosten kunnen betalen waarmee we de overheid helpen in hun overgang naar transparantie.

Transparantie komt uiteindelijk ons allemaal ten goede, want het verbetert de kwaliteit van het bestuur, scheelt de overheid tijd en we helpen onze overheid verstandiger om te gaan met ons belastinggeld.

Big Wobber Benefiet – benefit for all - programma

17.30 Inloop
18.00 – 18.05 Opening door Wiebe van der Worp, voorzitter stichting Vrijschrift
18.05 - 18.15: Hoe transparant verloopt Wobben? Introductie door Brenno de Winter
18.15 - 18.45: Debat transparant bestuur: van achterkamer tot controleerbaar proces.
Met deelname van o.a. hacker en activist Rob Gonggrijp; secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten Thomas Bruning; hoofdredacteuren van diverse media en ambtenaren
18.45 - 19.30: Hapjes en drankjes*
19.30 - 19.45: Oprichting Transparante Zaken. Door Brenno de Winter
19.45 - 20.00: Verkiezing meest transparante ambtenaar. Presentatie Brenno de Winter
20.00 Borrel, socializen en vooral: je filantropische instincten volgen

Iedereen in Nederland mag weten hoe een overheidsbesluit tot stand is gekomen, dat is bij wet geregeld: de Wet Openbaarheid Bestuur. Als jij of ik gebruik willen maken van deze wet, kloppen we bij de betreffende overheidsinstantie aan en met een beetje geluk krijgen we de stukken gewoon aangeleverd. Heel af en toe hoef je daar niet eens om te vragen – dan staan de besluiten op de website van de betreffende overheidsinstantie. Meestal echter moet je een formeel verzoek indienen, en het is meer regel dan uitzondering dat je uiteindelijk via de rechter de openbaarheid van stukken af moet dwingen.

Wet Openbaarheid Bestuur en journalistiek
Brenno de Winter is journalist, en zoals vele journalisten maakt hij regelmatig gebruik van de Wet Openbaarheid Bestuur. Hijn vond het maar raar dat er meerdere WOB-verzoeken over hetzelfde onderwerp ingediend worden: zonde van de tijd van de indiener, en zonde van de tijd van de overheidsinstelling.

BigWobber.nl

Dus publiceert Brenno de Winter die WOB-verzoeken – en stukken – op bigwobber.nl Inmiddels doen een aantal andere journalisten dat ook. Zodat iemand anders niet opnieuw hetzelfde WOB-verzoek hoeft in te dienen; en overheden kunnen zien hoe de besluitvorming bij collega's over een zelfde onderwerp tot stand is gekomen. Informatie delen en beschikbaar stellen.
Wat een tijd, geld en moeite besparen we ons daarmee....

Weerstand tegen verandering
Bigwobber.nl Een win-win situatie zou je denken. Sommige gemeenten vinden het een goed idee – maar bij een test in maart blijkt dat een aantal gemeenten de hakken in het zand zetten en zich verzetten inzage in gevoerd beleid te geven. Zinloos, uiteindelijk is de gemeente verplicht de stukken openbaar te maken. Maar allá. Elke innovatie brengt weerstand met zich mee. Ook anno 2009.

Alle gemeenten en provincies hebben een WOB-verzoek gekregen over het nakomen van hun verplichting mbt de digitale toegang tot de overheid. Honderden gemeenten hebben de informatie direct toegestuurd en één gemeente heeft de stukken ook gelijk op hun eigen website gezet.

Proceskosten vooruit betalen

22 gemeenten, drie provincies en één bestuursorgaan laten het liever op een bestuursrechtprocedure aankomen. Tegenwerking zoals achterhouden van documenten, informatie weigeren, leges opvoeren en daarmee het onderzoek vertragen: de voorbeelden zijn legio. Waar de overheid kan terugvallen op de belastingbetaler als sponsor moet Brenno zelf e griffierechten van 150 tot 300 euro per gemeente of provincie neertellen om het voor de rechter te kunnen brengen, expertise in te huren om de zaak op de juiste manier te voeren en nachten doorhalen om tijdig te reageren.

Op dit moment staat de teller op ruim €7.000 aan geschatte kosten, een fors bedrag voor een eenpitter. De stichting Vrijschrift springt bij en vandaar de benefiet op 11 juni 2009 om 17.30 uur op de NDSM-werf.

Help de overheid in de overgang naar transparant bestuur en help onderzoeksjournalisten hun werk te doen. Kom naar de benefiet, betaal €10,= entree voor het goede doel en betaal teveel voor drankjes en hapjes – want de opbrengst gaat naar het goede doel.

Meteen doneren kan natuurlijk ook op giro 4241287 ten name van Stichting Vrijschrift, Workum


Hartelijke groet,
Brenno de Winter,
initiatiefnemer

woensdag 13 mei 2009

28 mei 2009 derde sessie 'open source gebiedsontwikkeling' in Broedplaats Westerdok

Zoals al aangekondigd is er een vervolg gepland op de veelbelovende sessie van 14 april.
Dat vervolg is op donderdag 28 mei tussen 15:30 en 17:30 uur bij Stipo in Broedplaats Westerdok, Winthontstraat 7. Die avond is er om 20:00 uur een themabijeenkomst “Open Source Coöperatie” in Den Haag, waar een aantal van ons naar toe zal gaan. Voorstel is om daar samen heen te treinen.

meer info:
Marco (Stip0) 06 2063 4023
Eva (NDSM) 06 52474127

maandag 11 mei 2009

Open Source Coöperation

Openbare themabijeenkomst van het Laboratorium voor de Tussentijd op 28 mei 2009:

Het architectuurbureau Beelding lanceert de Open Source Coöperatie: de woningbouwcoöperatie 2.0, zonder bezit. Zij introduceert daarmee een nieuw gereedschap ter stedelijke ontwikkeling. Deze coöporatie wordt digitaal beheerd; via het internet kan iedereen meedenken met en ontwerpen aan onderwerpen als openbare ruimte, woningbouw, wijkvoorzieningen etcetera. Op die manier dient deze digitale coöperatie als democratische voedingsbodem voor wijktransformatie.Voor uiteenlopende organisaties en individuen uit de wijk en stad is de Open Source Coöperatie hét overkoepelende orgaan voor de digitale wijkgemeenschap die zich wil mengen in het debat rond stedelijke transformatieplannen van bijvoorbeeld de Haagse herstructureringswijk Transvaal.

Naast de mogelijkheid om op elkaar te reageren, elkaar te inspireren, stimuleren, te interveniëren of zelf plannen te maken, schept de Open Source Coöperatie ook helderheid en laagdrempeligheid in de chaos van alle verschillende plannen rond de wijkvernieuwing. Door een ‘geontjargoniseerd’ vragenscript á la StemWijzer te introduceren krijgen zowel leken als deskundigen een tool als houvast in de zee van plannen die er in en voor de wijk zijn. Op deze avond wordt 'work in progress' gepresenteerd en krijgen deskundigen en publiek de kans hierop te reageren. Met reakties van o.a. Dennis Kaspori (architect, The Maze Corporation), Hans Karssenberg (STIPO) en woningcorporatie Staedion (ovb) o.l.v. Mark van de Velde.

datum en tijd: 28 mei, 19.30 uur inloop, 20.00 uur start
info en reserveren: laboratorium@optrektransvaal.nl
locatie en OV: Kockstraat 36A, 2571 TH Den Haag, bereikbaar vanaf Den Haag CS tram 6 richting Leyenburg halte Paul Krugerlaan en tram 12 richting Vrederust halte Paul Krugerlaan

meer info www.hoteltransvaal.com/lab