vrijdag 12 juni 2009

Benefiet voor open overheid haalt 3.300 euro op

Bron: Webwereld
Gepubliceerd: Vrijdag 12 juni 2009
Auteur: Tom Sanders

Een benefiet van de Stichting Vrijschrift heeft 3.300 euro opgeleverd. De opbrengst wordt gebruikt om lokale overheden tot openheid over hun ict-beleid te dwingen.

"Dit betekent dat we obstructie van overheden tegen het krijgen van transparantie kunnen doorbreken. Nu hebben we de middelen om naar de rechter te stappen," zegt Brenno de Winter, een freelance journalist voor onder meer Webwereld en initiatiefnemer van de website BigWobber.nl.

De bijeenkomst in Amsterdam trok zo'n 75 belangstellenden. Zij konden onder meer luisteren naar een presentatie van De Winter over het belang van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) en een debat over openheid tussen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten Thomas Bruning, beveiligingsexpert Rop Gonggrijp en de auteur van dit artikel namens Webwereld.


Denial of service

Hoewel het belang van openheid niet ter discussie stond, waarschuwde Gonggrijp dat burgers voorzichtig moeten omgaan met WOB-verzoeken omdat het opzoeken van informatie zeer veel tijd kost. "Je kunt er als het ware een Denial of Service aanval uitvoeren," waarschuwde Gonggrijp. Hijzelf heeft de WOB onder meer gebruikt voor zijn campagne tegen stemcomputers. Voor een van zijn verzoeken heeft een ministerie twee extra ambtenaren moeten aannemen, vertelde hij. Lees verder op Webwereld

En hier wat foto's van de bijeenkomst gemaakt door Wammes en Purpura:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten