woensdag 17 juni 2009

Start van open source gebiedsaanpak Kop van Java!

PERSBERICHT Amsterdam, 15 juni 2009

Pakhuis de Zwijger ontwikkelt nieuw programma voor Kop Java-eiland

Pakhuis de Zwijger start tijdens de openingsavond van de driedaagse seizoensafsluiting 'Joint Venture!' op woensdag 17 juni met de ontwikkeling van een nieuw programmaontwerp voor de mooiste nog braakliggende locatie in Amsterdam: de Kop van het Java-eiland. Belangrijkste twee uitgangspunten hierbij: een stoere uitkijktoren als toeristische trekpleister en het stichten van de republiek New Amsterdam, een testlab voor technische en sociale innovatie.

Egbert Fransen (directeur Pakhuis de Zwijger): "Ik heb een dynamische plek voor ogen, het testlab van de stad. Een soort campus met internationale allure waar geniale geesten uit de stad en de rest van de wereld, wetenschappers, kunstenaars en ondernemers, samenkomen om te ontwikkelen en te bouwen aan een vitale stad. En daarbij het experiment niet schuwen. Een plek op de grens van oud en nieuw waar overheid en burgers samenwerken aan technische, sociale en maatschappelijke innovatie. En waar het gemeentebestuur ruimte creëert en faciliteert op basis van vertrouwen en partnership. Met duurzaamheid als belangrijke speerpunt.

Amsterdam heeft geen behoefte aan het zoveelste grootschalige glimmende museum, aan nog een concerthal waar een enorme hoeveelheid exploitatiegeld bij moet, aan een desolate stadstuin of pretpark. Amsterdam moet op deze locatie laten zien waar haar ware kracht zit: een vrijplaats voor creatie en innovatie. Nadrukkelijk geen definitieve invulling, maar een tussentijdse. Niet grootschalig en onbestuurbaar, maar kleinschalig met gedeeld eigenaarschap."

Op woensdag 17 juni gaan professionals vanuit diverse disciplines in Pakhuis de Zwijger daadwerkelijk met deze ambitie aan de slag en schetsen nieuwe scenario's voor de invulling van deze prachtige plak in de stad. Burgemeester Job Cohen opent de avond met een inspirerende voordracht over de relatie tussen het fenomeen 'high trust society' en de innovatiekracht van een stad.

Met onder andere burgemeester Job Cohen, professor Giep Hagoort (UU/HKU), Eva de Klerk (Open Innovation Capital), Kees van Ruyven (voormalig projectmamager Zuidelijke IJ-oevers), Johan Idema (LAgroup), Joeri van den Steenhoven (Kennisland) en moderator Ruben Maes.

Woensdag 17 juni 2009; van 20:00 tot 23:00 uur - gratis entree

Pakhuis de Zwijger Piet Heinkade 179 Amsterdam  www.dezwijger.nl

Partners Joint Venture! - Adobe User Group, Beamlab, Beamsystems, Blend Magazine, BNO, Creative Learning Lab, Cultuurfabriek, Fablab, Gemeente Amsterdam, HKU, IDFA, Kennisland, Mediagilde, Mosa, Pakhuis de Zwijger, Salto Omroep Amsterdam, Streetlab, Waag Society en Women Inc.

Noot voor de redactie: meer informatie Pakhuis de Zwijger, afd. communicatie Afke Duinkerken. tel. 020 788 44 40 of afke@dezwijger.nl 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten