dinsdag 23 juni 2009

Bouwexpositie ‘TreFoil Flagship’

In oktober 2009 gaat een bijzonder samenwerkingsproject van start. NDSM-loods wordt weer scheepsbouwwerkplaats.

Ondernemers en kunstenaars van de werf, Opgewekt.nu, Kinetisch Noord, TreFoil, NEWNRG, Open Innovation Capital, TU Eindhoven en Stadsdeel Amsterdam-Noord werken samen aan de bouwtentoonstelling van een nieuwe ecologische boot. De bouw van deze boot wordt als doorlopende expositie tentoongesteld.

Begin november 2009 gaat de bouw van start, deze duurt ongeveer negen maanden. Samen onderzoeken de partners op dit ogenblik de mogelijkheid om de Noordstrook van de voormalige scheepsbouwloods op de NDSM-werf voor deze unieke tentoonstelling in te richten.

Duurzaam NDSM
Doelstelling van de initiatiefnemers van de broedplaats is om de NDSM-werf van schone energie, verwarming en koeling te voorzien op een milieuvriendelijke en duurzame wijze. Ook hier mixen we hergebruik, nieuwe ideeën, kunst en praktische toepassingen.

In 2002 zijn de bouwprojecten in de scheepsbouwloods van start gegaan. Naast de realisatie van 13.220 vierkante meters werk- en publieksruimte, is er door NEWNRG een energiebesparende infrastructuur voor de loods ontwikkeld.

http://www.youtube.com/watch?v=6ZBzfEe-5AU&feature=channel_page

NDSM Energiemaatschappij
Voor de verwarming van de loods is een warmtepomp geïnstalleerd en voor het opwekken van elektriciteit een generator, die mogelijk wordt omgebouwd om op plantaardige olie te lopen. Niet zo lang gelden is de bouwvergunning verleend voor de windmolen in de kraan; die levert energie op voor de warmtepomp.

Het eigendom van deze energie-infrastructuur wordt ondergebracht in een energiemaatschappij die in eigendom komt van de gebruikers of/en de toekomstige eigenaar. Enkele bedrijven in de buurt hebben reeds interesse getoond om ook in de energiemaatschappij te worden opgenomen, onder het motto: de energiemaatschappij, dat zijn wij

http://www.newnrg.nl
http://www.evadeklerk.com

Tankstation Voet & Bisscheroux
Het tankstation voor Auto & Geest (pure plantaardige olie, elektrisch oplaadpunt en meditatieplek) is ontworpen en uitgevoerd door kunstenaars van de werf. Op 9 november 2006 is opgewekt.nu gestart met een vijfjarige groei-expositie over schone energie, onder andere in de drie gifgroene boorplatforms op het buitenterren.

http://www.bisscheroux-voet.nl

geWoonboot
Aan de kade bij Noorderlicht ligt de geWoonboot. De geWoonboot is een woonboot die nagenoeg zelfvoorzienend is. Op de geWoonboot wordt alle energie aan boord opgewekt en ook het water wordt zelf gezuiverd. De woonboot is de eerste energiezuinige woning in Nederland die volledig onafhankelijk is van nutsvoorzieningen. De geWoonboot is niet verbonden met nutsvoorzieningen op het land. Aan boord bevinden zich installaties om zelf energie en warmte op te wekken en water te zuiveren. Dat gebeurt op zeer energiezuinige wijze. De installaties aan boord zijn innovatief en duurzaam, en tegelijk toch gemakkelijk in gebruik. ‘Gewoon' en onbezorgd wonen is de norm. De ‘TreFoil Flagship’ is de opvolger van de geWoonboot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten